Hoppa till innehåll

10. Kontrollplan och tekniskt samråd

Tekniskt Samrad

Med hjälp av handlingarna som är kopplade till ditt byggprojekt tar din kontrollansvarige fram en kontrollplan. Kontrollplanen ska sedan följas under hela byggtiden. Din kontrollplan fastställs vid det tekniska samrådet som äger rum när du har fått ditt bygglov.

Kontrollplan – därför behövs den

En kontrollplan ska visa vilka kontroller som behövs för att säkerställa att ditt byggprojekt uppfyller samhällets krav. Här noteras vilka kontroller som ska göras, vad kontrollerna avser och vem som ska göra dem, samt vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden och antal byggplatsbesök som planeras.  Kontrollplanen innehåller allt från tillgänglighetskrav och krav gällande god ventilation, energianvändning, fuktsäkerhet, tillgänglighet och säkerhet vid brand i ditt blivande hus. Den innehåller också information om själva utförandet och hur det ska bevakas.

Ange vilka som kontrollerar och vad de baserar kontrollen på, till exempel någon punkt i byggreglerna eller någon konstruktions- eller installationsritning. De som utfört de olika arbetsmomenten ska utföra kontrollen. Vilka de är ska framgå i kontrollplanen.

Lyssna på Husbyggarpodden om samrådsmöte och kontrollansvarig

Kontrollplan enligt plan- och byggnadslagen

Kontrollplan enligt plan- och byggnadslagen



Exempel på mall för kontrollplan från Stockholms stad.

Detta händer under ett tekniskt samråd

När kommunen har gett dig bygglov är det dags för tekniskt samråd. Det är byggnadsnämnden som kallar berörda parter till det samrådet för att diskutera tekniska frågor i samband med bygget.

Den viktigaste frågan är att bedöma innehållet i kontrollplanen. Det är du i egenskap av byggherre som ansvarar för att kontrollerna utförs enligt kontrollplanen. Detta innebär att du måste se till att byggarens (entreprenörens) egenkontroller och de andra punkterna i kontrollplanen görs ordentligt. Din kontrollansvarige hjälper dig med detta, men kom alltid ihåg att det är du som bär ansvaret för att det genomförs.

Behöver du en KA till ditt husprojekt? Läs mer om kontrollansvarig

Vilka medverkar vid tekniskt samråd?

Kontrollansvarig tar med sig sitt förslag på kontrollplan till det tekniska samrådet. Här medverkar du som är ansvarig för bygget (byggherren), en teknisk handläggare från kommunen, din kontrollansvarige och i vissa fall företaget som ska bygga huset (entreprenören).

Vem tar beslut om startbesked?

Det är kommunens handläggare som avgör hur stor kontroll som behövs under byggprojektet. Utöver konstruktionshandlingarna är det viktigt att du har ordnat ett färdigställandeskydd och att energiberäkningen är klar till det tekniska samrådet. Har du inte fixat detta så kommer du att behöva komplettera och då tar det längre tid innan du får börja bygga.

Här kan du läsa mer om startbesked och slutbesked

Behöver du ett färdigställandeskydd? Läs mer och få ett prisförslag på Färdigställandeförsäkring

Hur lång tid tar ett tekniskt samråd?

Ett tekniskt samråd kan ta allt från en halvtimma till två timmar. Du får oftast reda på direkt efter samrådet om du får börja bygga. Du måste dock vänta på det skriftliga startbeskedet för att få sätta igång.

Du kanske också vill läsa:

Vad kostar ett husbygge? Om priser och budget

Bygglovsansökan – så går det till

Vem är byggherre?

Missa inte

Startbesked och slutbesked är höjdpunkterna med husbygget. Lär dig mer om vad beskeden innebär och vad som krävs i vår nästa Husbyggarguide. Läs nästa kapitel av Husbyggarguiden - Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked.

Husbyggarguiden

Här hittar du som ska bygga hus smarta tips, inspiration och vägledning till ditt livs största, men förmodligen roligaste, projekt.
Loading...
01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

Förvirrad husbyggare? Häng med i snacket med Husbyggarspråket, en ordlista som förklarar det mesta du stöter på under din byggprocess.
02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

I ett helt vanligt småhusbygge är det inte ovanligt att över 100 olika personer är inblandade under projektets olika faser. I Husbyggarskolan går vi igenom de viktigaste rollerna och vilka ansvarsområden de har.
03. Rollen som byggherre - så funkar det

03. Rollen som byggherre - så funkar det

Vem är byggherre och vad gör en sådan? Läs mer om rollen och ansvaret för dig som bygger hus i Husbyggarskolans guide om att vara byggherre.
04.  Vad kostar det att bygga hus?

04. Vad kostar det att bygga hus?

I Husbyggarskolans budget-guide för dig som ska bygga hus listar vi de kostnader du behöver ha koll på för att få fram ett pris på ditt drömprojekt.
05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

I Husbyggarskolans guide till att köpa tomt får du veta varför en detaljplan är så viktig och så listar vi fem bra tips på var du kan hitta tomter.
06. Planritning – välj det som passar dina behov

06. Planritning – välj det som passar dina behov

Ska du ta fram en planlösning och rita en planritning för ditt nya hus? Husbyggarskolan guidar dig till hur du ska tänka steg för steg.
07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

Vilket hus vill du bygga? Läs mer om modulhus, kataloghus och arkitektritat i Husbyggarskolans guide om fördelar och nackdelar med olika hustyper.
08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

Entreprenadkontrakt är det dags att skriva när du tagit beslut om vem som ska bygga ditt hus. Här får du våra bästa tips på hur du skriver ett bra kontrakt.
09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

Så gör du för att få bästa möjliga process när du ska söka bygglov. Och vad kostar bygglov? Läs mer i Husbyggarskolans guide om bygglovsansökan.
10. Kontrollplan och tekniskt samråd

10. Kontrollplan och tekniskt samråd

Vad ska ingå i en kontrollplan? Och vad händer under ett tekniskt samråd? Husbyggarskolan guidar dig till förberedelserna inför ditt byggprojekt.
11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

Startbesked och slutbesked är höjdpunkterna med husbygget. Lär dig mer om vad beskeden innebär och vad som krävs med Husbyggarskolans guide.
12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

Är det dags att börja bo i ditt nya hus? Då är det också dags att sköta om huset! Läs mer om hur du underhåller ditt nybyggda hus i Husbyggarskolans guide.
Publicerad den 17 november 2017