Hoppa till innehåll

07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

Modulhus Eller Kataloghus 01

Det finns olika vägar fram till drömhuset. Vad som bäst passar dig och din familj kan du bara själv avgöra. Mycket beror på vilken budget du har, hur mycket tid du är villig att lägga på husprojektet och i vilken utsträckning du vill kunna styra husets utformning.

Modulhus

Modulhus är egentligen en form av kataloghus som ofta är en komplett, nyckelfärdig lösning. Huset består av färdiga moduler som produceras i leverantörens fabrik och sedan ställs upp på husgrunden. Monteringstiden på plats är mycket kort. Allt som går att göra färdigt i fabrik görs där. Golv, väggar och innertak sitter redan på plats. Till och med el och VVS finns installerad. Möjligheten att påverka husets utformning är begränsad till ett mindre antal tillval.

Fördelar med modulhus

  • Fast pris: Inga överraskningar tillkommer. Glöm dock inte att kontrollera vad det kan bli för kringkostnader.
  • Enkelt: Du behöver inte engagera dig speciellt mycket, utan leverantören sköter hela bygget.

Nackdelar med modulhus

  • Begränsad valfrihet: Antalet möjliga val och tillval är begränsade. Tumregeln är att lågt pris medför sämre valfrihet, medan högre pris ger större utrymme för egna anpassningar.
  • Likformighet: Köper du en nystyckad tomt på ett nytt område blir ofta både tomter och hus likartade i området. Till och med utformningen av tomten och uteplats kan vara bestämd på förhand.

Behöver du en KA till ditt byggprojekt? Läs mer om kontrollansvarig

Lyssna på Husbyggarpodden om att välja hus

Kataloghus

Kataloghus

Med kataloghus menas hus från leverantörer som erbjuder ett antal standardhus av olika storlek och karaktär. Traditionellt valde man ett av dessa från leverantörens katalog. Utifrån varje husmodell går det sedan att göra olika tillval och välja tapeter, golv, köksluckor mm från det sortiment som erbjuds. Kataloghus levereras ofta skalfärdiga, det vill säga de yttre väggarna levereras färdiga från fabrik medan insidan byggs klar på plats. Det finns också kataloghus som byggs av lösvirke.

Kataloghus byggs ofta på totalentreprenad, det vill säga det är husleverantören du skriver kontrakt med och denne anlitar sedan underleverantörer för att utföra arbetet. En del leverantörer erbjuder delad entreprenad vilket ger dig möjlighet att göra delar av arbetet själv eller välja vilka företag du vill anlita för de olika delarna av bygget.

Fördelar med kataloghus

  • Ganska enkelt. Den tid och det engagemang du behöver lägga ned är begränsade.
  • Kostnadskontroll: Du får lättare bra kontroll över vad bygget kommer att kosta. Glöm dock inte alla kringkostnader.
  • Förutsägbart: Det finns ofta visningshus att besöka och flera husleverantörer som har VR-upplevelser av husen så att du lättare kan få en uppfattning om hur ditt nya hus kommer att upplevas.

Nackdelar med kataloghus

  • Kompromisser: Trots att gränsen mot lösvirkeshus är på väg att luckras upp är valfriheten trots allt begränsad eller så medför förändringar höga extrakostnader. Det är högst sannolikt att du kommer att behöva kompromissa med något.
  • Begränsade materialval: Ofta finns bara en utvald leverantör av till exempel kök och vitvaror. Du är begränsad till den leverantörens sortiment.

Här kan du läsa mer om budget och priser under husbygget

Lösvirke (arkitektritat hus)

Arkitektritat hus

Ett lösvirkeshus eller arkitektritat hus är ett hus utformat specifikt för dig och din familj. Du har full frihet att utforma planlösning, välja inredning och material så länge som du håller dig till detaljplanen och gällande byggregler. Huset byggs sedan på plats, bräda för bräda.

Fördelar med arkitektritat

  • Ditt hus blir unikt. Du får det som passar dig och din familj.
  • Du behöver inte kompromissa om husets utformning eller några materialval, utan har inflytande över varje lite detalj.
  • Flexibilitet. Du har möjlighet att ändra dig om du under byggtiden upptäcker att ett rum blir för litet eller om du vill flytta ett fönster.

Nackdelar med arkitektritat

  • Kostnaden. Är du inte beredd att göra delar av arbetet själv eller i alla fall projektleda och samordna bygget blir kostnaderna sannolikt högre än för motsvarande kataloghus.
  • Tidskrävande. Du är själv ansvarig för bygglovsprocessen, samtliga materialval, kontrakt med alla inblandade företag och samordning av leveranser och kontroll av utfört arbete.

Tomten påverkar vilket hus du borde välja. Läs mer om tomtköp

Arkitektritat hus

Tips när du väljer hustyp

  1. Bestäm hur viktigt det är för dig att få bestämma över husets utformning och välj hustyp därefter.
  2. Fundera över hur mycket tid du kan och vill lägga på husprojektet.
  3. Hur beroende är du av att på förhand veta kostnaden för ditt nya hus? Kan du acceptera en viss osäkerhet eller inte?
  4. Jämför vad du får för pengarna hos olika leverantörer. Vad ingår och vad tillkommer? Lägg tid på att ta in priser från olika ställen.
  5. Vill du göra delar av bygget själv? Jämför vad kostnad och arbetsinsats skulle bli för ett kataloghus, respektive lösvirkeshus.
  6. Stressa inte. Lyssna på din magkänsla och var ärlig mot dig själv och din familj både när det gäller vad du vill ha, men också när det gäller egen förmåga.

Missa inte

Entreprenadkontrakt är det dags att skriva när du tagit beslut om vem som ska bygga ditt hus. I vår nästa Husbyggarguide får du våra bästa tips på hur du skriver ett bra kontrakt. Läs nästa kapitel av Husbyggarguiden - Entreprenadkontrakt - Så skriver du enligt ABS 18.

Här kan du läsa mer om Färdigställandeförsäkring.

Här kan du läsa mer om slutbesiktning.

Husbyggarguiden

Här hittar du som ska bygga hus smarta tips, inspiration och vägledning till ditt livs största, men förmodligen roligaste, projekt.
Loading...
01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

Förvirrad husbyggare? Häng med i snacket med Husbyggarspråket, en ordlista som förklarar det mesta du stöter på under din byggprocess.
02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

I ett helt vanligt småhusbygge är det inte ovanligt att över 100 olika personer är inblandade under projektets olika faser. I Husbyggarskolan går vi igenom de viktigaste rollerna och vilka ansvarsområden de har.
03. Rollen som byggherre - så funkar det

03. Rollen som byggherre - så funkar det

Vem är byggherre och vad gör en sådan? Läs mer om rollen och ansvaret för dig som bygger hus i Husbyggarskolans guide om att vara byggherre.
04.  Vad kostar det att bygga hus?

04. Vad kostar det att bygga hus?

I Husbyggarskolans budget-guide för dig som ska bygga hus listar vi de kostnader du behöver ha koll på för att få fram ett pris på ditt drömprojekt.
05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

I Husbyggarskolans guide till att köpa tomt får du veta varför en detaljplan är så viktig och så listar vi fem bra tips på var du kan hitta tomter.
06. Planritning – välj det som passar dina behov

06. Planritning – välj det som passar dina behov

Ska du ta fram en planlösning och rita en planritning för ditt nya hus? Husbyggarskolan guidar dig till hur du ska tänka steg för steg.
07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

Vilket hus vill du bygga? Läs mer om modulhus, kataloghus och arkitektritat i Husbyggarskolans guide om fördelar och nackdelar med olika hustyper.
08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

Entreprenadkontrakt är det dags att skriva när du tagit beslut om vem som ska bygga ditt hus. Här får du våra bästa tips på hur du skriver ett bra kontrakt.
09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

Så gör du för att få bästa möjliga process när du ska söka bygglov. Och vad kostar bygglov? Läs mer i Husbyggarskolans guide om bygglovsansökan.
10. Kontrollplan och tekniskt samråd

10. Kontrollplan och tekniskt samråd

Vad ska ingå i en kontrollplan? Och vad händer under ett tekniskt samråd? Husbyggarskolan guidar dig till förberedelserna inför ditt byggprojekt.
11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

Startbesked och slutbesked är höjdpunkterna med husbygget. Lär dig mer om vad beskeden innebär och vad som krävs med Husbyggarskolans guide.
12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

Är det dags att börja bo i ditt nya hus? Då är det också dags att sköta om huset! Läs mer om hur du underhåller ditt nybyggda hus i Husbyggarskolans guide.
Publicerad den 4 september 2017