Hoppa till innehåll

Välj rätt hustillverkare för ditt drömhus Kategori: Bygga nytt

V„Lja Hustillverkare

Vilken hustillverkare ska jag välja? Den frågan ställer sig de flesta som ska bygga hus. Och det finns några saker som är särskilt viktiga att tänka på. Här kommer några tips om hur du bäst väljer vilken hustillverkare som ska få leverera ditt drömhus!

Vilken hustillverkare är billigast?

Du vill såklart ha ett så prisvärt hus som möjligt. Men att direkt börja leta efter en låg prislapp kan ställa till det. Ett hus är en investering som ska hålla länge och att kompromissa med kvaliteten blir bara dyrt i längden. Börja i stället med att skapa en realistisk budget för ditt husprojekt.

När du vet vad du har råd att bygga kan du enklare avgöra vilka husleverantörer och hustyper som bäst passar din ekonomi. Det finns gott om både nationella och lokala leverantörer som tillverkar hus i allt från budgetklass till lyxklass. Genom att välja rätt leverantör kan du maximera vad du får för dina pengar.

Olika hustillverkare erbjuder olika entreprenadformer

Skrivbord med husritningar i lagom kreativt kaos
Hur mycket ansvar vill du ta i byggprocessen? Det är en viktig fråga att fundera på innan du tar ett beslut. Foto: Shutterstock

Det finns olika sätt att nå fram till ett färdigt hus. Om du vill skriva ett enda kontrakt med en enda leverantör, då ska du välja en funktionsentreprenad (även kallat totalentreprenad) som innebär att du får ett nyckelfärdigt hus som är inflyttningsklart. Här gör du dina materialval och husleverantören sköter alla kontakter med byggentreprenör och andra yrkesgrupper som behöver anlitas.

Vill du ha möjlighet att själv välja byggentreprenör för arbetet, då är en utförandeentreprenad (även kallat generalentreprenad) ett bättre val. Här tecknar du ett avtal med husleverantören och ett annat med en byggfirma som sköter byggandet. Väljer du själv att handplocka snickare, elektriker, rörmokare, målare med flera – eller göra delar av arbetet själv – då brukar det kallas för delad entreprenad.

Du bör rikta in dig på leverantörer som erbjuder den entreprenadform du helst vill använda. De flesta erbjuder olika varianter och du gör klokt i att undersöka exakt vad som ingår, eftersom olika mycket kan vara inkluderat även i det som kallas totalentreprenad.

Konstruktionen varierar mellan olika hustillverkare

Alla hus som byggs i fabrik byggs inte på samma sätt. Vissa hustillverkare bygger elementhus, det vill säga att väggar, golv och tak byggs ihop separat och monteras på plats. Då krävs ganska mycket arbete efter leveransen från fabrik eftersom all montering av inredning och ytskikt sker på plats. Däremot finns ganska stora möjligheter att skräddarsy ett elementhus, till exempel genom att flytta en vägg eller ändra på hur fönster och dörrar placeras.

Volymhus byggs istället som boxar där mycket är förmonterat. Det gör att byggarbetet på plats kan gå snabbare, men du går miste om en del av den flexibilitet som ändå finns med elementhus när det gäller planlösning och tillval. Det blir också svårare att byta ut vissa material till något från en annan leverantör än den som hustillverkaren normalt arbetar med.

Om du vill ha flexibilitet när det gäller planlösning, placering av fönster eller liknande är det bra att redan från start rikta in sig på hustillverkare erbjuder den typen av anpassningar. Annars är risken stor att du inte blir nöjd med hur husleverantören hanterar dina önskemål eller med slutresultatet.

Vad är tillval och vad ingår?

Färgkartor

Alla hustillverkare erbjuder olika tillval utöver standardalternativen för till exempel golv, kök eller dörrar. Här bör du dels jämföra vad som ingår i grundpriset så att du kan göra en rättvis prisjämförelse, dels försäkra dig om att det finns tillval som faktiskt passar din smak och dina önskemål. Att byta golv, vitvaror eller köksbänk till något som inte ingår i hustillverkarens sortiment medför ofta onödigt stora merkostnader.

Vilka tillval som finns tillgängliga framgår av hustillverkarens tillvalskatalog.

Titta på hus från olika tillverkare

Fågelperspektiv på husutställning norr om Stockholm med olika husmodeller i ringformation
Besök en husutställning för att få en känsla för olika hustillverkares modeller. Nybygget finns norr om Stockholm. Foto: Nybygget

Många hustillverkare har visningshus eller referenshus man kan få besöka efter medgivande från familjen som bor där. På flera ställen i landet finns också husbyar där olika hustillverkare byggt upp visningshus på samma ställe.

Att besöka visningshus ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig för typ av slutresultat och finish hos olika hustillverkare. Tänk bara på att visningshusen oftast är utrustade med tillval utöver standard. Ta gärna bilder som du kan ha som framtida referens och som underlag för diskussion och beslut om materialval och tillval.

Be om offerter från flera hustillverkare

Även om du känner starkt för en viss husmodell från en viss leverantör är det ändå bra att ta in offerter på liknande hus från 3–4 hustillverkare. Då kan du enklare jämföra vad det är du får för pengarna. Fråga också vilka kringtjänster som ingår. Det är inte alla som inkluderar slutbesiktning eller försäkring i grundpriset.

Välj en stabil hustillverkare

Att företaget du handlar av är ekonomisk stabilt är viktigt. Annars riskerar du att företaget inte finns kvar om du behöver reklamera någonting om några år. Har du företagets organisationsnummer kan du enkelt göra en kontroll på allabolag.se, hos Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. På allabolag.se ser du också hur länge företaget funnits och om verksamheten är ekonomiskt lönsam. Det kan också vara bra att kolla upp ägaren eller ägarna till företaget och vad de gjort tidigare.

Acceptera aldrig en betalningsplan som innebär att du betalar i förskott. Jämför gärna leverantörernas upplägg när det kommer till betalningsplaner.

Referenser och förmåga att hantera byggprojektet

Tre tummar upp
Foto: Shutterstock

Ofta kan du komma till ett likvärdigt slutresultat med flera olika husleverantörer. Det som skiljer är ofta hur smidigt projektet fortlöper. Bra planering och bra kommunikation förebygger problem och gör att oförutsedda händelser hanteras mer effektivt. För att du ska slippa onödig oro är det bra om hustillverkarens säljare och projektledare är certifierade av TMF, Trä- och möbelföretagens branschorganisation.

Den som är certifierad av TMF är utbildad i försäljningsprocessen, byggprocessen och det regelverk som gäller vid husförsäljning, och har fått godkänt på kunskapsprovet. Det innebär att han eller hon har kunskap om byggprocessens olika steg och har en tillräckligt god förståelse för att kunna leda ett projekt där flera olika parter är inblandade.

Tänk på att ett husköp inte är avklarat efter ett enda enstaka möte. Ofta krävs många möten under projektets gång och det är många beslut som ska fattas. Därför kan det vara bra att välja en hustillverkare med kontor som ligger ganska nära. Lokal förankring har också andra fördelar. Företag som verkar lokalt är mer beroende av att upprätthålla ett gott rykte med nöjda kunder som är villiga att rekommendera dem.

Det viktigt att du känner ett förtroende för företaget i stort och för människorna där. Efter att avtalet är påskrivet är det framförallt hustillverkarens byggledare eller projektledare du kommer att ha kontakt med. Be att få träffa den personen innan du bestämmer dig så att du kan försäkra dig om att personkemin är den rätta. Be också om referenser från tidigare kunder.

Avtalet med din husleverantör


En person bläddrar i Besiktningsmannaboken
Använd rätt typ av mall när du skriver kontrakt. Foto: GarBo

Avtal om husköp ska baseras på kontraktsmallen AA 12, Allmänna Avtalsvillkor för köp av monteringsfärdigt husmaterial. Köper du med generalentreprenad ska du teckna minst ett ytterligare kontrakt med den som ska bygga huset. Då ska kontraktsmallen ABS 18 användas.

Här hittar du kontraktsmallen ABS 18

Hustillverkare att undvika

Se upp med hustillverkare som:

  • Inte kan eller vill lämna referenser.
  • Lovar att precis allt ingår, utan att kunna specificera detta närmare.
  • Lämnar en tidsplan som är avsevärt mer optimistisk än övriga.

Så väljer du rätt husleverantör

  1. Välj en hustillverkare som passar den prisklass du tänkt dig.
  2. Undersök vilka hustillverkare som levererar och bygger där du ska bygga.
  3. Bestäm hur mycket ansvar du själv vill ta i byggprojektet så att du vet vilken entreprenadform som passar dig bäst.
  4. Fråga om hur stor flexibilitet hustillverkaren erbjuder och vilka tillval som är tillgängliga.
  5. Besök visningshus eller referenshus.
  6. Ta in offerter från 3–4 hustillverkare.
  7. Kontrollera att företaget är ekonomiskt stabilt och har ett bra rykte.
  8. Fråga om företagets personal är TMF-certifierade och be om referenser från tidigare kunder.

När du valt husleverantör har du tagit de första stegen mot ditt nya drömhus!

Publicerad den 8 april 2019