Ny skrift från GarBo – Brandskydd under byggtid
På senare tid har det inträffat ett flertal olyckor där så kallade Heta arbeten och fel utrustning i samband med olika arbetsmoment under byggtiden har identifierats. Med anledning av detta har GarBos tekniska råd tagit fram en skrift med goda råd för brandskydd under byggtid.
Skriften innehåller en rad konkreta råd framtagna med fokus på brandskydd under byggtid och vänder sig till professionella aktörer inom ett flertal olika målgrupper. Huvudförfattare är Thomas Järphag, brandspecialist och senior adviser, på uppdrag av GarBo.
Under byggtiden ändras kraven på brandskydd hela tiden när byggnaden successivt blir mer och mer inbyggd. Det kan periodvis finnas gott om brännbart material samtidigt som byggnadens slutliga skyddssystem ännu inte är tagna i drift. Detta innebär att brandsäkerheten kan vara bristfällig vilket kan utsätta människor på arbetsplatsen för fara.
– Redan i det tidiga skedet bör förutsättningarna för brandskydd under byggtid utredas så att alla inblandade parter i byggprojektet kan göra rätt från början för att erhålla ett optimalt brandskydd där identifierade risker är omhändertagna, säger Thomas Järphag, huvudförfattare av skriften.
Skriften berör flera delområden inom brandskydd som de olika huvudfaserna i ett byggprojekt, APD-planer, brandceller, utrymningsvägar och lättantändliga material. Den innehåller även en lista med myndighetskrav samt länkar till regelverk och övrigt stöd i brandskyddsfrågan. Skriften är uppdelad i goda råd gällande brandskydd per målgrupp, för följande målgrupper:
- Byggherren
- Totalentreprenören
- Samordnande generalentreprenör
- Projektledare och platschef
- Projekteringsledare
- Projektören
- Brandkonsulten
- BAS-P och BAS-U
- Tillståndsansvarig Heta arbeten
- Byggnadsinspektören
Ett systematiskt brandskyddsarbete på byggarbetsplats kan ses som ett sätt att ha ordning och reda i sitt brandskydd, ska bedrivas för varje byggnad och anläggning samt behöver anpassas till respektive objekt.
– Jag vet att det finns stor kunskap om brandfrågor där ute, men ibland missar man att anpassa brandskyddet efter vilken byggfas man är i, vilket är avgörande, fortsätter Thomas Järphag.
Syftet med den här brandskyddsskriften är att sprida den kunskap som finns, om inte annat för att brandskyddsreglerna ska efterlevas och att kravställningar för brandskydd ska finnas med redan vid upphandling och kontraktsskrivning. Målet måste vara att varje byggarbetsplats ska vara utformad så att risken för personskador begränsas.
Om GarBos tekniska råd
GarBos tekniska råd arbetar sedan 2012 med att analysera risker inom byggandet för att på bästa sätt kunna förebygga skador. Rådet är brett sammansatt av erfarna personer från samhällsbyggnadssektorn. Tidigare har GarBos tekniska råd publicerat rapporterna Täta hus (2016), 15 byggtrender (2018), Bostadsrättsguiden (2018), Lågenergihus (2021), Systemtänkande (2021), Bygg fuktsäkert i väderskydd (2022), Energieffektivisering – Möjligheter och risker (2023) och 16 byggtrender (2024), som ingår i serien ”Goda Exempel”.
Ledamöter i GarBos tekniska råd är:
Roger Blomqvist (Byggbranschföreningarna), Kristina Gabrielii (Gabrielii Development AB), Mathias Karlstad (OBOS Bostadsutveckling AB), My Lundin (Lidingö Stad), Jan-Ulric Sjögren (Stockholms stad), Emil Söderlund (GarBo), Lars Tobin (AT Consult), Peter Wipp (Punkthöjden Fastighetsekonomi AB) och Lennarth Åstrand (Calleon Konsult AB).
Om GarBo
GarBo är Nordens ledande leverantör av byggrelaterade försäkringar och tjänster. Sedan 35 år tillbaka erbjuder vi bygg- och fastighetsbranschen försäkringar, besiktningar och specialisttjänster som tillsammans bidrar till ökad kunskap, en tryggare byggprocess och minskad ekonomisk risk. GarBo grundades av småhusbranschen 1989 och är sedan 2009 ett helt fristående bolag med huvudkontor i Stockholm. Vi är ett 50-tal anställda på huvudkontoret, men verkar i hela landet genom certifierade underkonsulter och byggtekniska experter.
Relaterade nyheter