Hoppa till innehåll

Guide: Renovera badrum – steg för steg

Renovera Badrum Steg F”R Steg

Att renovera badrummet står högt på många husägares önskelista. Ett fint och funktionellt badrum höjer hela upplevelsen av huset och ökar förstås värdet. Här berättar vi hur du gör, steg för steg, och vad du behöver tänka på. Missa inte heller våra tips som gör badrumslivet bättre för hela familjen!

Renovera badrum steg-för-steg. Så går det till att renovera badrum.

1. Planera och budgetera

Planera, mät och rita. Leta inspiration och fundera över hur du vill använda badrummet. Prova olika lösningar. Går det att bygga bort sådant som du stör dig på? Vilken typ av inredning och ytskikt vill du ha? Vad kostar material och hantverkshjälp?

Handfat ovanifrån. Utdragen låda med välorganiserade badrumstillbehör
Vad vill du ha i dina lådor? Så här kan det se ut i en kommod från Ballingslöv.

 

2. Riv det gamla badrummet

Det här är ett relativt enkelt moment som du kan göra själv. Känner du dig osäker på hur du ska stänga av och plugga vatten och avlopp så ta hjälp av rörmokare eller VVS-installatör. Om du ska riva hela inredningen samt väggar och tak kommer du att behöva hyra en container.

3. Bila upp för avloppen eller förstärk golvreglar

Om du har ett betonggolv och ska flytta på golvbrunnar och avlopp behöver du bila upp för dessa. Har du ett reglat golv kan det behöva förstärkas för att bära tyngden av nytt kakel, hörnbadkar etcetera. Är du tveksam så konsultera en byggmästare eller konstruktör. Ska du lägga klinker behöver du ett styvt golv för att undvika sprickor. Sätt tvärreglar mellan golvbjälkarna och komplettera vid behov med en gjuten platta under tätskikt och flytspackel.

TIPS: Gör-det-själv – 5 smarta Ikea-hacks

4. Regla upp och förstärk väggar

Regla upp väggarna och sätt förstärkningar för till exempel vägghängd toalett. Om du sätter plywood på alla väggar, bakom våtrumsskivorna, så kommer det mesta att kunna fästas i dessa. I annat fall måste du förstärka överallt där något ska monteras på väggarna.

Säker Vattens branschregler Säker Vatteninstallation kan du läsa mer om hur det ska göras på ett säkert sätt.

5. Montera avlopp och lägg in nya vattenrör

Montera avloppsrör och golvbrunnar. Tänk på att golvbrunnar ska fästas i bjälklaget. Moderna vattenrör i PEX är tåliga och tål till exempel att frysa utan att påverkas. Däremot är de styva och lite bökiga att handskas med. Vattenrör får inte skarvas inne i vägg eller golv utan ska läggas oskarvade. Följ leverantörens anvisningar om hur du åstadkommer böjar och 90-gradersvinklar.

Belysning på kaklad badrumsvägg
Tänk på vilken belysning du vill ha innan du drar el. Denna armatur kommer från Ballingslöv.

 

6. Elinstallation

Elinstallatören ska utföra all dragning och koppling av el, men du kan själv montera elrör och eldosor. Ska du ha spotlights i taket behöver du montera skyddskåpor (”hinkar”) för att uppfylla brandkraven. Transformatorn behöver vara åtkomlig via en lucka i väggen eller inuti ett skåp.

7. Lägg golvskivor, eventuell golvvärme och flytspackla

Skruva golvskivorna i golvreglarna. Såga ur för golvbrunnar och avlopp. Lägg in golvvärmen. Ska du ha vattenburen golvvärme används speciella skivor med spår för värmeslingorna och plåtarna de ska ligga i. Varje slinga utgår från en fördelare som är ansluten till en pump. Fördelaren behöver sitta åtkomlig bakom en lucka eller skåpsdörr. Lägg golvgips eller våtrumsskiva om du ska ha klinker.

Flytspacklingen är ett viktigt moment eftersom det är nu man säkerställer korrekt fall mot golvbrunnarna. Känner du dig osäker så ta hjälp med det här momentet.

TIPS: Funderar du på att renovera trappan? Läs 4 steg till en lyckad trapprenovering

8. Montera skivor på vägg och tak

Montera eventuell plywood och gips- eller våtrumsskivor. Du behöver borra ur hål för eldosorna. Detta gör du enklast med en hålfräs på borrmaskinen. Ska du borra för mer än ett fåtal eldosor är det värt att köpa en så kallad hålsökare (typ Hole-in-one) där en magnet sätts i eldosan innan väggskivan skruvas upp. Sedan är det lätt att lokalisera dosan med en annan magnet och borra på exakt rätt ställe. Det sparar mycket frustration och en och annan kasserad skiva!

9. Montera tätskikt och lägg eventuell elburen golvvärme

Numera är det enda godkända tätskiktet under kakel och klinker en typ av folie som ska monteras i hela våtzon 1. Våtzon 1 omfattar hela duschen, hela golvet och en meter på nedre delen av väggen. Det är viktigt att det blir rätt när du monterar tätskiktet, det bästa är att ta hjälp av någon som följer de branschregler som finns. Det finns många olika foliesystem att välja mellan, så se till att välja ett som är godkänt. Läs igenom monteringsanvisningen på det system din hantverkare väljer så att du får en uppfattning om att det görs på rätt sätt. Kolla också så att hantverkaren använder ett och samma system genom hela processen och inte blandar flera. Alla foliesystem är testade med just sin kemiska uppbyggnad.

Grått badrumsskåp och komod på vit vägg med hexagonformat kakel
Vill du lägga klinker bör golvet vara styvt för att undvika sprickor. På bilden visas badrumsinredning från Ballingslöv.

 

10. Kakel och klinkers

När allt underarbete är klart är det dags att montera kakel på väggarna och klinkers på golvet. Det är sällan man helt kommer undan att kapa plattor någonstans. Beroende på vad som ser bäst ut kan du sätta hela plattor på den sida som är mest synlig och kapa på motsatt sida, eller kapa plattorna på båda sidorna för ett symmetriskt intryck. Vill du sätta kakel och klinker själv så tänk på att större plattor är betydligt svårare att hantera än normalstora eller små. Se också till att du har en bra kakelskärare och extra plattor.

Stäm av med din hantverkare att hen verkligen kan lägga de plattorna du vill ha. En vanlig miss är att badrumsägaren förutsätter att allt fungerar och att det därför blir slarvigt gjort. Vill du ha 60×60-plattor, gör en extra koll. Säkerställ alltid att arbetet kan utföras på rätt sätt.

Exempel på en oväntad planlösning för badrum. Handfat och lådor ovanpå ett hyllplan intill fönster
Varför inte utmana föreställningen om ett traditionellt badrum? Här visas serien Bianco i en oväntad planlösning. Bild från Kvik.

 

11. Inredning

Till sist är det dags att få all inredning på plats! Toalett, dusch, handfat mm sätts på plats och kopplas in. Kommoder skruvas upp och skåp sätts på plats. Elen kopplas in. Ditt badrum är klart att användas!

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Kostnaden för en badrumsrenovering varierar så klart beroende på vilka material och vilken utrustning du vill ha och hur stort badrummet är. När det gäller den enklaste standarden för renoveringsmaterial och badrumsinredning ligger materialkostnaden på ca 3 000 – 5 000 kr/m2, för svensk standardkvalitet på 5 000 till 10 000 kr/m2 och ett lyxigare badrum med exklusiv inredning kan lätt kosta 10 000 – 20 000 kr/m2.

Till detta kommer arbetskostnaden för olika hantverkare. Om du inte gör någon del av renoveringen själv kan du räkna med 5 000 – 10 000 kr/m2 i total arbetskostnad, men detta omfattas av ROT vilket ger dig 30% skattereduktion på arbetskostnaden. Alldeles oavsett ska du alltid begära in pris från flera olika företag.

enkel men elegant badrumsinredning på betongvägg med runt fönster
Så här fint kan det bli med badrumsinredningen Senti. Bild från Kvik.

 

Att tänka på när du anlitar hantverkare för att renovera ditt badrum

Anlita bara hantverkare som du känner förtroende för och som är certifierade för de arbeten de ska utföra. Förutom när det gäller el finns ingen tvingande lag som säger att du måste anlita hantverkare, men det är ändå en god idé att ta hjälp när det gäller vatten och avlopp, tätskikt och för att spackla fall mot golvbrunnar om du inte själv är säker på din sak.

Kontrollera att den entreprenör du anlitar för att sätta tätskikt och utföra andra känsliga arbeten i badrummet är auktoriserad enligt GVK:s Säkra Våtrum eller BKR:s BBV och att firman följer Säker Vattens braschregler. Lita däremot inte blint på att den person eller personer som kommer är av den noggrannaste sorten. Bäst är att själv vara påläst om regelverk och byggkrav så att du kan följa upp och kontrollera att allt blir korrekt utfört. Spara alla offerter, kvitton och fakturor.

Nyrenoverat badrum med öppen planlösning mellan bad och sovrum
Varför inte välja en öppen planlösning mellan badrum och sovrum? Badrumsserien heter Modu. Bild från Kvik.

 

Råd för en lyckad renovering av badrummet

  • Planera in i minsta detalj. Beställ hem badkar, handfat, toalettstolar, kommoder, skåp, handdukstork med mera så att de finns på plats när ledningar för el, vatten och avlopp ska dras och väggar förstärkas. Det är bra att kunna kontrollera exakt var genomföringar och uppfästning ska göras.
  • Ta gärna bilder under arbetets gång, avsett om du gör arbetet själv eller anlitar hantverkare. Om det blir problem senare är det alltid bra att ha dokumentation som underlättar i kommunikation med försäkringsbolag och eventuellt begränsar de ingrepp för att korrigera ett fel.
  • Tänk på belysningen så att du får en belysning som både är funktionell och trevlig. Förutom bra allmänbelysning behöver du extra belysning över handfatet där ni rakar er, sminkar er eller fixar håret. En bra placerad belysning gör att du inte behöver möta ett onödigt trött ansikte i spegeln varje morgon.
  • Använd bara korrekta material: Godkänd byggskiva, rätt golvbrunn, godkänt tätskikt och rätt spackel. Det är numera tillåtet att använda pappersklädda gipsskivor i badrum, men många seriösa hantverkare förespråkar ändå våtrumsskivor av helt oorganiskt material.

Ljus modern komod i äldre badrum
Dubbla handfat är praktiskt om man är flera. Här i serien Bright från Ballingslöv.

 

Tips som gör badrummet extra användbart

  1. Sätt dolda eluttag inne i väggskåp och kommoder till hårtork, rakapparat och eltandborstar, så slipper du att ha dessa framme. Eluttagen monteras på väggen och sedan sågas ett hål i baksidan av skåpet.
  2. Planera in en nattbelysning så att både barn och vuxna lätt hittar till toaletten utan att behöva tända i taket.
  3. En del dyr kosmetika och läkemedel bör förvaras kallt. Det blir allt vanligare att placera ett minikylskåp i badrummet till dessa.
  4. Dubbla handfat kan vara guld värt för att undvika krockar i badrummet morgon och kväll.
  5. Glöm inte ett välplacerat eluttag till radio eller mobilladdare.
  6. I större familjebadrum, fundera på om toaletten kan byggas avskilt så att flera kan använda badrummet samtidigt. Samma sak gäller duschen i tonårsfamiljer.

Länkar till din badrumsrenovering

GVK:s branschregler

Ladda ned en app med GVK:s branschregler till mobilen:

Ladda ned från AppStore

Ladda ned från GooglePlay

BKR:s branschregler

Säker vattens branschregler

Frågor och svar om våtrumsrenovering

Hitta rätt våtrumsinstallatör

 

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 31 oktober 2018