För- och nackdelar med lösvirkeshus
Det finns mycket att ta ställning till när man ska bygga nytt. Vilken typ av hus vill man ha? Ska det vara ett nyckelfärdigt hus eller ett arkitektritat lösvirkeshus? Det finns inget svar som är rätt för alla. Om du prioriterar att stort inflytande över utformning och materialval i ditt framtida boende, då kan ett lösvirkeshus vara ett bra alternativ! Här får du svar på de vanligaste frågorna om lösvirkeshus.
Vad är ett lösvirkeshus?
Ett lösvirkeshus är ett hus som byggs på plats, bräda för bräda. Mer påkostade lösvirkeshus kallas ibland för ”arkitektritade” för att man vill lyfta fram att det är ett unikt hus. Lösvirkeshus ställs ofta mot så kallade kataloghus. Leverantörer av kataloghus erbjuder ofta ett antal standardvarianter på småhus, som i viss omfattning kan anpassas efter de egna önskemålen. De ger dock långt ifrån samma valfrihet som ett lösvirkeshus.
När du köper ett färdighus från en leverantör skriver du oftast endast ett kontrakt och leverantören blir din enda kontakt för allt som har med ditt nya hus att göra. Ritar du ditt eget hus eller låter en arkitekt rita ett så kommer det att vara du som väljer och skriver kontrakt med de olika leverantörerna, antingen personligen eller via någon som agerar som huvudentreprenör. Det krävs ett helt annat engagemang av dig, men gör att du kommer att få en helt annan insyn och påverkan på varje del av husbygget. Du kan också välja att göra delar av jobbet själv och därmed minska totalkostnaden.
TIPS: Se till att du är rätt försäkrad när du bygger hus! Läs mer om Nybyggnadsförsäkring
Fördelar med lösvirkeshus
Husets utformning är helt fri. Du slipper kompromisser orsakade av att färdiga väggelement måste göras transportvänliga. Förutsatt att det går att åstadkomma en hållbar konstruktion kan du utforma ditt hus hur du vill, inom ramen för detaljplanen.
1. Du har full insyn i alla delar av bygget och kan när som helst kontrollera hur arbetet utförs. Att veta att allt är väl utfört kan ge extra sinnesro.
2. Det går att göra ändringar under byggets gång. När stommen är rest kan du gå in i huset och få en uppfattning om ytor, rymd och ljus. Kanske vill du flytta på en av innerväggarna, välja en annan golvlist, ett annat golv eller justera ett fönster i höjdled.
3. Du kan påverka totalkostnaden för bygget genom att göra delar av jobbet själv.
4. Du kan prioritera var du lägger mest pengar. Kanske vill du ha ett kök med gasspis och vinkyl, men nöjer dig med skåp och luckor från Ikea? Vill du ha en groventré med hunddusch, men struntar i om klinkerplattorna är från Bauhaus lagerrensning? Du bestämmer!
Nackdelar med lösvirkeshus
1. Du måste vara beredd på att avsätta mycket tid för projektet. Det krävs ett högre engagemang hos den som väljer att bygga ett lösvirkeshus. Allt ska väljas, från köksutrustning och badrumsinsredning till golv, lister, dörrar, trycken, garderober och strömbrytare.
2. Det är mycket som ska administreras och koordineras. Även om du anlitar en byggledare så är det ändå många beslut som ska fattas under byggets gång, beställningar som ska göras, leveranser som ska koordineras och frågor att besvara.
3. Det finns många fler variabler att ta hänsyn till som kan påverka både kostnad och tidplan. Är det viktigt för dig att bygget ska vara klart till ett visst datum, se då till att tänka igenom och planera de olika stegen noga. En alltför tajt tidplan medför att du riskerar att få kompromissa, till exempel om det golv du valt plötsligt inte finns på lager.
TIPS: Få fler tips kring hur du väljer hus med Husbyggarpodden
För vem passar det att bygga lösvirkeshus?
Lösvirkeshus passar dig som vill ha stort inflytande över hur ditt framtida boende ska vara utformat, som vill ha ett unikt hus, anpassat till den egna familjens behov och önskemål. Som motprestation kommer du att behöva engagera dig mer.
Det går inte att rakt av säga att ett lösvirkeshus är billigare eller dyrare än att köpa ett färdigt hus från en leverantör. Allt beror på vad du vill ha. Att välja ett färdigt standardhus men göra olika ändringar, som att välja ett annat kök eller annat golv än det leverantören specificerat blir oftast dyrt. Du går också miste om möjligheten att minska kostnaderna genom att göra den del arbete själv eller köpa byggmaterial och inredning där det är billigast just då.
TIPS: Går du i husbyggartankar? Lär dig allt om byggprocessen med Husbyggarskolan
Tips för dig som vill bygga lösvirkeshus
Börja med funktionen
Oavsett hur mycket du gillar arkitektur och snygg design, så är ett hus först och främst ett hem. Ditt hus ska rymma alla de funktioner som behövs för att du och din familj ska kunna leva ett bra liv där.
Studera planlösningar
Studera planlösningar från standardhus, besök husutställningar och gå på husvisningar. Ju mer du sett, ju enklare kommer det att vara att veta vad som passar dig och din familj – och vad som inte gör det. Du får en uppfattning om hur stort ett sovrum behöver vara för att kännas rymligt och inbjudande, vilken takhöjd som känns rätt och vilka smarta lösningar det finns för att utnyttja kvadraten till max utan att skapa döda ytor.
Vad är tillåtet? Spana in grannarnas bygglov
Maximera huset mot detaljplanen. Särskilt i sjönära områden som ursprungligen var tänkta som rena sommarstugeområden kan detaljplanen kännas snål för den som vill bygga ett bekvämare sommarboende för en barnfamilj eller kanske till och med ett permanentboende. Läs först på vad detaljplanen föreskriver. Begär sedan ut bygglov från olika husbyggen eller ombyggnationer i samma område.
Det är inte ovanligt att byggnämnden beviljar en del undantag från detaljplanen, till exempel en något större byggyta om denna motiveras med tjockare väggar, mer isolering och ett energisnålare hus. Bygglovshandlingar är offentliga handlingar och kan ge dig insikt i vilka avsteg från detaljplanen som tidigare beviljats i samma område. På ritningarna hittar du också namn på arkitekter som redan är inlästa på detaljplanen och bekanta med området. Tänk på att avsteg från detaljplanen måste godkännas av berörda grannar.
Placera huset rätt på tomten
På vilken sida finns eftermiddagssolen? Vilka ytor och funktioner vill du ha på tomten? Var finns utsikten? Om du har köpt en sjötomt, gör inte misstaget att placera huset så nära strandlinjen som du får, bara för att du kan. Se till att det finns tillräckligt med yta på sjösidan för ordentliga sällskapsytor. Med stor sannolikhet är det här du kommer att spendera din mesta utetid. Vill du odla egna grönsaker, fundera över var betingelserna är bäst och lämna tillräcklig plats för odlingslådor och kanske ett framtida växthus.
TIPS: Lär dig mer om tomtens betydelse i tomtavsnittet i Husbyggarpodden
Räkna med kringkostnaderna från start
När du ska bygga hus tillkommer en del lagstadgade krav som innebär utgifter som du inte får glömma att ta med i din byggkalkyl. Dit räknas förutom avgiften för bygglov, kostnad för kontrollansvarig (KA) och färdigställandeskydd. Färdigställandeskyddet är en försäkring som skyddar dig om en entreprenör går i konkurs eller inte kan fullfölja avtalet av någon annan anledning.
Läs mer om Färdigställandeförsäkring
Köp smart
När du hittat rätt golv, kolla då upp var du kan köpa det billigast. När du hittat rätt kyl och frys, kolla var du får bäst pris. Många elkedjor är angelägna om att inte tappa kunder. Du kan utan att skämmas be dem matcha konkurrentens pris på en vara eller be om ett paketpris om du köper all köksutrustning på ett och samma ställe. Du kan spara mycket om du lägger lite tid på att hitta bra priser på de lite dyrare eller större inköpen. Tänk på att ibland är det hantverkarna som har bäst rabatter på byggmaterial.
Fega inte ur
Har du kommit på en okonventionell, men underbar lösning som skulle passa dig och familjen perfekt? Fundera inte för mycket på vad andra ska säga eller tycka eller om hantverkarna tycker att du har udda önskemål. Det är ditt hus. Vill du bygga ett tvättnedkast från övervåningen, ha dubbla diskmaskiner istället för skåp eller kakla badrummet i guld och cerise – gör det! Se bara till att konstruktionen är bärkraftig, byggnormer följs och att alla moment blir fackmannamässigt utförda!
LÄS MER:
Guide till miljösmart byggande. Läs mer om ekologiska hus
7 sätt att hitta inspiration till ditt husbygge
För- och nackdelar med passivhus
Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se