Hoppa till innehåll

Bygga garage – så gör du

Adobestock 97450521

Att bygga garage har många fördelar. Med bilen parkerad i garaget slipper du skrapa is och sopa snö tidiga vintermorgnar. Ett garage ger dig också möjlighet till förvaring av allt som hör till bilen, för cyklar, pulkor, sopkvast och snöskyffel.

Hur stort garage behöver du bygga?

Måttband på ritning
Fundera över vad du vill använda ditt garage till. Foto: Adobe Stock

 

Det finns en tumregel som säger att ett garage på ca 25 m2 räcker för uppställning av en bil. Då får du också plats med lite kringförvaring och byggnaden håller sig inom gränsen för vad som räknas som attefallshus. Men det beror förstås på vilken bil man har och hur man i övrigt kommer att använda garaget. Finns det inte redan ett förråd där trädgårdsmöbler, grill och gräsklippare kan vinterförvaras är det en god idé att bygga lite större, kanske med en separat förrådsdel för att hålla själva garaget fritt till bilen.

Glöm inte att räkna med extra plats för att kunna öppna bildörrarna på båda sidor, lasta ur bilen eller hjälpa barnen på med säkerhetsbältet. Det ska också finnas plats för att leda ut cyklar eller rulla ut högtryckstvätten.

TIPS: Ska du bygga hus? Lär dig grunderna med Husbyggarskolan

Placering av garaget

Vit garageport sedd från uppfarten
Prata med berörda grannar innan du bygger ditt garage. Foto: Adobe Stock

Prata med berörda grannar innan du bygger ditt garage. Foto: Adobe Stock

Vanligast är att man antingen vill placera garaget intill huset eller så nära tomtgränsen som möjligt. En placering intill huset ger dig möjlighet att sätta in en dörr mellan garaget och bostaden som gör att du slipper gå utomhus när du ska packa bilen inför långresor med mera. Kom bara ihåg att kolla upp vad som gäller med brandregler och hur det påverkar valet av dörr och material.

Ett garage som är hopbyggt med ett befintligt småhus räknas som tillbyggnad och ger därför rätt till ROT-avdrag när du anlitar hantverkare. På Skatteverkets hemsida hittar du villkoren för ROT-avdrag.

Om du bygger ett fristående garage så tänk på att en placering närmare tomtgränsen än 4,5 meter kräver godkännande från grannen. Ibland kan det vara andra avstånd som gäller, så kolla upp vad som gäller för just dig. Det är alltid en bra idé att prata ihop sig med berörda grannar innan du lämnar in bygglovsansökan.

Tänk också på att det ska finnas plats att ställa upp bilen framför garaget. Man brukar räkna med att 6 meter är tillräckligt, men det kan vara värt att ta till extra för att till exempel enkelt kunna rulla in cyklar eller ta fram gräsklipparen även om bilen är parkerad på uppfarten.

Bygga isolerat eller oisolerat garage?

Ett garage som kan hållas frostfritt kan verka vara den optimala lösningen. Då kan du använda det till förvaring av allt från målarfärg och lim till högtryckstvätt och jordfyllda krukor.

Tänk bara på att förebygga fukt och kondens som kan uppstå om du kör in en blöt, kall bil i ett uppvärmt garage. För att undvika fuktproblem och onödig rost bör ett isolerat och uppvärmt garage också ha bra ventilation.

Maxa utrymmet i garaget

Garage interiör. Välstädat och rymligt
Mycket kan rymmas i ett garage. Foto: Adobe Stock

 

För att i möjligaste mån hålla garagegolvet fritt är det bra att redan från start planera för förvaring av allt från vinterdäck och snöskyfflar till slalomskidor och bilvårdsprodukter. Gör en lista över allt du vill få plats med och som kan tänkas tillkomma framöver. Använd hyllor och krokar på väggarna för att få undan så mycket saker som möjligt. Har du en takbox kan du hänga upp den i taket.

Bygga garage av lösvirke eller byggsats?

Trästomme.Garage under uppbyggnad
Många undrar om det är bäst att bygga garage av lösvirke eller byggsats. Den första frågan du ska ställa dig är ”hur mycket vill jag göra själv?”. Foto: Adobe Stock

Många undrar om det är bäst att bygga garage av lösvirke eller byggsats. Den första frågan du ska ställa dig är ”hur mycket vill jag göra själv?”. Foto: Adobe Stock

Den första fråga du ska ställa dig är hur mycket arbete du vill göra själv? Du kanske vill ha hjälp med markarbetet och grunden och snickra själv, eller så vill du ha hjälp med allt? Oavsett hur du gör är det viktigt att du kontrollerar att de entreprenörer du anlitar har bra ekonomi och goda referenser. Besök gärna en arbetsplats för att se hur det är med ordning och reda.

Om du bygger själv kan en enkel lösning vara att köpa en byggsats, framför allt om du inte vill lägga ned så mycket tid på att fundera över utformningen av garaget. Det går också mycket snabbare och du väljer själv i vilken utsträckning du ska anlita hantverkare för att montera garaget, men när det gäller el och eventuellt VVS-arbete ska du alltid anlita certifierade och utbildade fackmän. Kontrollera vad du själv kan göra utan att ditt försäkringsskydd äventyras.

Det går ofta att ändra utformningen på en prefabricerad byggsats men om du har väldigt specifika önskemål kanske du ska bygga i lösvirke. Här väljer du själv allt från storlek och takbeläggning till väggtjocklek, isolering, garagedörr och eventuella fönster. Det kräver betydligt mer kunskap och du får ingen hjälp med dimensionering eller att upprätta bygglovshandlingar, men å andra sidan får du bestämma utformningen fullt ut.

Oavsett om du bygger ditt garage själv av lösvirke eller byggsats eller anlitar proffs för bygget så måste du se till att den grund som gjuts är av tillräcklig kvalitet. Bottenplattan behöver armering som är dimensionerad för att klara belastningen från en bil och utan en bra grund blir bygget inte heller bra.

Välja garageport

Närblid på garageport
Välj den garageport som passar dina behov. Foto: Adobe Stock

Välj den garageport som passar dina behov. Foto: Adobe Stock

Det finns flera olika typer av garageportar att välja på. Alla har sina fördelar och nackdelar:

  • Takskjutport. Denna typ av port stjäl inget utrymme vare sig inne i garaget eller utanför och är numera den populäraste typen av garageport. Vill du ha en garageport med eldriven öppning är det här lösningen för dig. Finns med eller utan fjärrkontroll.
  • Vikport. När man öppnar vikporten viks den på mitten och sticker då in ungefär 1 meter i garaget, men det finns också vikportar som öppnas utåt.
  • Vipport. Består av en hel sektion som man öppnar genom att svänga upp den under taket. Detta kräver att det finns lite plats framför dörren.
  • Slagport. Slagporten består av två stående dörrar som öppnas utåt. Slagdörrar kan vara ett bra alternativ om man tänkt använda garaget till annat än bilen eller saknar plats för en separat gångdörr.

Vad kostar det att bygga ett garage?

Exteriör modernt garage vitmålat
Garagets kostnad beror på många faktorer. Tänk på att titta på vad som ingår i varje offert, så att det inte blir massa extra kostnader. Foto: Adobe Stock

Garagets kostnad beror på många faktorer. Tänk på att titta på vad som ingår i varje offert, så att det inte blir massa extra kostnader. Foto: Adobe Stock

Räkna med att ett nytt garage inklusive platta kostar minst 4.000 kr/kvm om du kan göra en del av arbetet själv. För en totalentreprenad är priser på 5.000 – 6.500 kr/kvm vanliga. Den slutgiltiga kostnaden beror förstås också på garagets storlek, hur påkostade material du väljer, dimensionering av stomme med mera.

När du jämför olika offerter, glöm inte att titta på vad som ingår i varje offert. Det är lätt att glömma att också ett garage ska ha hängrännor och stuprör, men det varierar också mellan olika leverantörer om garageport, dörrar och fönster ingår i grundpriset.

När du räknar på kostnaderna, glöm inte att ta med avgifter för bygglovsansökan, ritningar, anslutning av el, vatten, samt eventuell uppvärmning och avlopp.

Regler att tänka på när du bygger garage

  • De flesta garage kräver bygglov. Läs mer om bygglov hos Boverket eller kontakta din lokala byggnadsnämnd för mer information.
  • Komplementbyggnader under 25 m2 är bygglovsbefriade enligt de så kallade attefallsreglerna, men du måste ändå göra en bygganmälan och invänta startbesked från byggnadsnämnden. Läs mer om reglerna för attefallshus på Boverkets hemsida.
  • Ska du bygga närmare än 4,5 meter från tomtgräns behöver du godkännande från grannen.
  • Ett garage i direkt anknytning till bostadshuset räknas som tillbyggnad och ger rätt till ROT-avdrag.

Tips när du ska bygga garage

  1. Kombinera gärna garaget med ett förrådsutrymme.
  2. Bygger du ett isolerat garage ökar användningsmöjligheterna, men tänk på att du behöver bra ventilation.
  3. Bygg tillräckligt stort och avsätt plats till cyklar, gräsklippare och vinterdäck.
  4. Glöm inte att uppfarten framför garaget också behöver vara tillräckligt stor.
  5. Ska garaget användas för mer än uppställning av bilen, sätt gärna in en separat gångdörr så slipper du öppna garageporten varje gång du ska plocka fram något.
  6. För el och VVS-arbeten, anlita alltid seriösa hantverkare. Självklart kan du göra en del av snickeriarbetet själv. Var särskilt noga med vem du anlitar till att göra grunden. Blir något fel med grunden är det ofta både dyrt och besvärligt att åtgärda.
  7. Det är praktiskt med en vattenutkastare utanför garaget, eller kanske till och med inne i garaget. Vill du också ha en golvbrunn i garaget kan det krävas att du också installerar oljeavskiljare eller någon annan form av rening av avloppsvattnet.

LÄS MER:

Nybliven husägare? Så kan du lösa din trädgårdsplanering

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 7 mars 2018