Program GarBo-dagen 2024
12:30-13:00 - Registrering och fika
Välkommen till GarBo-dagen 2024!
13:00-13:05 - Moderator hälsar välkommen
Caroline Szyber, dagens moderator inleder eftermiddagen.
13:05-13:20 - GarBo igår, idag & imorgon
Linnea Moberg, VD på GarBo
13:20- 13:45 - Produktnyheter
Anders Gistrand, Chef Försäljning & Partner och Sten Alberts, Chef Affärsutveckling presenterar GarBos produktnyheter.
13:45-14:15 - Ökat bostadsbyggande – Finns det hopp?
Ted Lindqvist, VD på Evidens delar sina insikter om bostadsbyggandes förutsättningar.
14:20-15:05 - Olika spår, du som deltagare bestämmer vilken föreläsning du vill delta på.
Val A: Digitalisering och AI i bostadsbranschen: Framtiden är här - Är vi beredda?
Jonas Tannerstad, Årets AI-svensk 2022 och 2023 på listan över årets hållbarhetsmäktigaste i Sverige och tech50 – listan över de mest inflytelserika människorna inom tech, tar oss med på resan mot hållbarhet genom datadrivna beslut och AI-stödd energieffektivisering. Från en halvering av elförbrukningen sedan 2007 till att sätta målet att sänka elförbrukningen med 60% och värmeförbrukningen med 30% till 2029.
Sofia Malmsten, grundare av Parametric Solutions, använder AI för att revolutionera byggindustrin. Genom att utveckla algoritmer som genererar tusentals hållbara och ekonomiskt lönsamma byggnadskoncept hjälper hon arkitekter och byggnadsentreprenörer att hitta den mest optimala lösningen för varje projekt.
Val B: Kontroll och regelsystem - Händer det något?
Få en fördjupad förståelse för den nuvarande situationen och framtiden för kontroll och regelsystem inom byggbranschen genom dessa två framstående experter:
Mats Sjökvist, Byggnadsingenjör och Expert på Boverket delar med sig av sin kunskap om kontrollplaner, riskbedömningar och andra centrala aspekter inom PBL.
Anders Rosenkilde, Chef teknisk utveckling på TMF och adj. Prof. I konstruktionsteknik på LTH ger oss en inblick i näringslivets perspektiv på byggregler. Anders belyser de förenklingar och förändringar som näringslivet planerar för att skapa en miljö som stimulerar utveckling och innovation inom byggsektorn.
Val C: Klimatanpassning - Har vi rätt beredskap för nya utmaningar?
Extremväder blir allt vanligare och många fastighetsägare och kommuner riskerar att råka ut för stora och kostsamma konsekvenser. Utforska det senaste inom riskhantering och förutsägelser för extrema vädersituationer med Nicholas South, VA-utredare på Tyréns. Nicholas kommer att dela insikter om deras innovativa program som tar fram riskområden vid exempelvis skyfall och ger kommunerna ett mer detaljerat och pålitligt planeringsunderlag. Genom att förutse höga vattenflöden i samband med extremregn ökar möjligheterna för effektiv planering och beredskap. Dessutom får vi ta del av Pär Sagrelius, Dagvattenspecialist på Norrköpings Kommun, som presenterar några praktiska exempel på åtgärder för klimatanpassning med fokus på översvämningshantering och multifunktionella ytor i Norrköping.
Val D: Så vann vi Årets småhus 2023 – Derome med Äppelgården
Kontraster, hållbarhet och kreativitet kännetecknade vinnaren av Årets småhus 2023. Vanessa Dubar, Projektledare och Daniel Åkesson, Projektchef på Derome, delar med sig av det arbete som resulterade i utnämningen till Årets småhus 2023.
15:05-15.30 - Paus med fika
15:30-16:10 - Olika spår, du som deltagare bestämmer vilken föreläsning du vill delta på.
Val A: Bygglyftet - För en hållbar framtid i byggsektorn
Bygglyftet är inte bara ett nationellt utvecklingsprogram - det är en väg mot en mer hållbar och konkurrenskraftig byggsektor. Lär er om hur detta nationella initiativ rustar företag för att möta de utmaningar som framtidens byggbransch står inför. Kajsa Simu, Programchef på Bygglyftet kommer att guida er genom metoderna bakom detta utvecklingsprogram, som sträcker sig från att förbättra kompetensen inom hållbarhet till att omfamna digitala verktyg och Lean Construction-principer. Upptäck hur företag genom Bygglyftet får den personliga coachning och expertis de behöver för att inte bara överleva utan också blomstra i den föränderliga byggvärlden. I den här programpunkten får ni ta del av verktygen som kommer att forma framtiden för byggsektorn mot en mer hållbar framtid.
Val B: Branschöverskridande bankinitiativ för en mer hållbar byggbransch
Hur får vi bukt med växande arbetslivskriminalitet och människohandel? Vad kan fastighets- och byggföretag göra tillsammans med bankerna? Hur motverkas en osund konkurrens i byggsektorn? Roger H Germer, verksamhetsledare för Hållbar byggbransch redovisar deras arbete och plan framåt. Hållbar byggbransch är ett branschinitiativ bland banker och kreditinstitut i Sverige som syftar till att motverka ekonomisk kriminalitet i byggbranschen samt verka för en sund konkurrens och att arbetstagares rättigheter respekteras.
Val C: Möjligheter och risker med energieffektivisering, 16 byggtrender - Vad ska vi tänka på?
Hur påverkar dagens byggtrender vårt samhälle? Kan vi fortsätta som vi gör idag, eller står vi inför en brytpunkt där byggandet måste ses över från grunden? Häng med när GarBos Tekniska råd presenterar två nya skrifter: Goda exempel – Energieffektivisering, möjligheter och risker, deras sjunde skrift i rapportserien Goda exempel samt den uppdaterade rapporten om aktuella byggtrender.
16:10 - Sikta mot månen! Inspirationsföreläsning med Mikael Genberg
Låt dig inspireras av konstnären, talaren och entreprenören Mikael Genberg när han delar med sig av sina äventyr. Genom att skapa alternativa bostäder under vattnet och i trädtoppar har Mikael visat att ingenting är omöjligt. Men det är hans vision om att placera ett rött hus på månen som verkligen fångar fantasin. Snart blir den drömmen verklighet! Missa inte chansen att uppleva Mikaels berättelse och låt den driva dig mot nya höjder.
17:00 - Mingel & prisutdelning
Vi avslutar dagen med mingelbuffé och prisutdelning av våra utmärkelser och initiativ: Årets Initiativ, Årets Branschsamarbete, Årets Nollfelsaktör och Årets småhus 2024.
Har du frågor gällande eventet eller vill anmäla dig? Maila oss på event@gar-bo.se eller kontakta Caroline Huss så berättar hon mer.